Mersin Psikolog Ramazan Şimşek: Çocuklarda Uyku Problemleri

Mersin Psikolog Ramazan Şimşek: Çocuklarda Uyku Problemleri

Uyku sorunları tüm çocuklarda zaman zaman görülebilen, bazen kısa süreli bazen de uzun uğraşlar vermek zorunda bırakan psikolojik bir problem olabiliyor. Mersin Psikolog Ramazan Şimşek "Uyku bozukluklarının en önemli kısımları yaşamın ikinci yılında ortaya çıkar" diyor. Bebekler bu yaşlarda kolaylıkla uyarılır bir durumdadırlar. Uykuya dalmaları sıklıkla zor olur. Yaklaşık olarak 12 saat süren gece uykusu ve üç ila dört yaşına kadar sürecek olan gündüz uykuları vardır.
Uyku evresi oldukça sakin bir evredir. Bu evrede sessizlik, karanlık ortam ve aynı zamanda uyku için uygun koşullar ister. Bebekler genel olarak emme, yemek yeme sonucu karnının doyması ya da ailesiyle doyurucu bir ilişki sonrasında uykuya dalmakta bazen ise ağlama, inatlaşma gibi bir gerginlikten sonra uykuya dalmaktadırlar. Bu dönemlerde uykunun önemi bebeğin anne tarafından ele alınma şekline bağlıdır. Eğer ki bebeğin psikolojik ve bedensel gereksinimleri karşılanmamışsa, bebek uyanır ve gereksinimlerinin karşılanmasını bekler.
Uykunun korunmasındaki en büyük işlev öncelikle annedir, daha sonraları uyku rüyalar aracılığıyla gelişir. Rüyalar psikolojik yönden isteklerin gerçekleşmesine yardımcı olan bir araç olarak tanımlanabilir. Yaşamın ilk döneminde ise, bu işlev sadece emme amaçlıdır.
Çocuklar Neden Bazen Rüyalar Görmekten Korkar?Rahatsız edici olan rüyalar çocuk üç, altı ve aynı zaman da on yaşındayken en yoğun dönemindedir. İki yaşındaki bir çocuğun gördüğü rüyalar genelde kovalanmak veya ısırılmak olabilmekte, dört yaşındayken görülen rüyalar ise hayvanlarla ilgili olup ya da kötü insanlarla karşılaşılabilen rüyalarla başlamaktadır.
Beş yada altı yaşlarında yaralanma ve ya öldürme belirgin hayaletlerin olduğu rüyalar olabilmektedir. Çocukluktayken saldırgan rüyalar oldukça nadir görülmektedir. Onun yerine çocuğun bağımlılığını yansıtan ya da tehlikede olduğu rüyalar gözlemlenir. Bu gibi rüyalarda evinden ayrılmakta, kaybolmakta ya da tanıdık bildik kişilere kavuşamamaktadır. Beş yaşına doğru ilerleyen bir çocuk o zamana kadar gerçek yaşantılar olduğunu sandığı rüyaların gerçek olmadığını yavaş yavaş fark etmeye başlamaktadır.
Yedi yaşına ilerleyinceye kadar çocuklar rüyaların kendileri tarafından yaratıldığına bilirler. Üç ile altıncı yaşlar arasında çocuklar, anne ve babaları ile bağlantılarını sürdürmek ister, odalarını daha gerçekçi ve daha az korkutucu olacak şekilde görebilmek için odalarının kapısı açık bırakmak ya da ışığın açık kalmasını isterler.

Çocuklar rüyalarından kaçmak için zaman zaman yatmayı reddedebilirler. Uykuya dalmakta güçlükleri genellikle rüya görmeyi istememekle bağlantılıdır. Uyku konumundayken gerçek dünyadan kopmamak için güvenliği sağlayan koruyucu yöntemlerin oluşturulduğu alışkanlıklarını geliştirirler.

Paylaş

Alakalı Yazılar